program logo 2

Στο Πολύκαστρο Κιλκίς και συγκεκριμένα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παιονίας παρευρέθησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ανανιάδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό ως συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 XENIOS ZEUS,

ο κ. Κεραμιδάς, Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.), ο κ. Κωνσταντινίδης, Προωθητής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Κ.Μ. και η κ. Κεχαγιά, στελέχη του Δήμου Παιονίας, όπως ο κ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παιονίας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Παιονίας,  ο κ. Παμποράκης, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Φωτισμού, ο κ. Φράγκος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, διευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί,  μέλη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και μέλη Μ.Κ.Ο., οι ΣΕΠ (Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων) του Νομού Κιλκίς, κ. Ευθυμιάδης και κ. Γαφειρόπουλος, εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος, όπως η κ. Ξεφτέρη από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., η κ. Ματθαιουδάκη και η κ. Κουτούση από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ., η κ. Πλούτογλου και η κ. Παζαρλή από τα Αρχεία Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και οι συντελεστές του προγράμματος κ. Αμανατίδης και κ. Στάικου.

Η Π.Κ.Μ., ως συντονιστής, υλοποιεί  από την 01-09-2016 έως 31-08-2018, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, με αριθμό σύμβασης:  KA2, 2016-1- EL01-KA201-023512 και τίτλο: “Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adult”. Εταίροι στο παρόν πρόγραμμα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.) με συμμετοχή του Παιδαγωγικού  Τμήματος και του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας με το Παιδαγωγικό τους Τμήμα, το Δίκτυο Άλφα (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης),  τα Αρχεία Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, οι Δήμοι Παιονίας και Δέλτα, καθώς και δύο φορείς από το εξωτερικό, η H.R.Y.O (Human Rights Youth Organisation) της Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο  Aix-Marseille της Γαλλίας (ESPE).

Έγινε παρουσίαση των φορέων που συμμετέχουν και παρουσιάστηκε ο «Οδηγός Καλωσορίσματος» που ετοιμάστηκε από τα Πανεπιστήμια και απευθύνεται στους πρόσφυγες-μαθητές όλων των ηλικιών (νήπια, παιδιά Δημοτικού, ενήλικες 18+)  και σχολικών βαθμίδων. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η επιμόρφωση που ξεκινά κατά το μήνα Απρίλιο 2017 από τα Πανεπιστήμια, το Δίκτυο Άλφα και τα Αρχεία Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών, προκειμένου οι τελευταίοι να διδάξουν εθελοντικά άτυπη εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα και τους πρόσφυγες εντός των προσφυγικών καταυλισμών.

Τον Οδηγό Καλωσορίσματος μπορείτε να τον δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου: http://www.xenioszeus.kmaked.eu, αλλά και στις ιστοσελίδες των εμπλεκόμενων φορέων:

α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: https://opencourses.auth.gr/courses/ZEUS101/ και

β) του Εργαστηρίου Γλώσσας Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: http://xenioszeus.uowm.gr.

Όλο το παραγόμενο υλικό θα διατίθεται δωρεάν (και ως e- book: https://joom.ag/QU9W, https://joom.ag/4KIW, https://joom.ag/hvIW) σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να τον χρησιμοποιήσουν ως υλικό για τη μαθησιακή υποστήριξη των προσφύγων μαθητών.