program logo 2

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

 Η  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ως συντονιστής, υλοποιεί  από την 01-09-2016 έως 31-08-2018, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, με αριθμό σύμβασης:  KA2, 2016-1- EL01-KA201-023512. Εταίροι στο παρόν πρόγραμμα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.) με συμμετοχή του Παιδαγωγικού  Τμήματος και του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας,

το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας με το Παιδαγωγικό τους Τμήμα, το Δίκτυο Άλφα (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης),  τα Αρχεία Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, τους Δήμους Παιονίας και Δέλτα, καθώς και δύο φορείς από το εξωτερικό, την H.R.Y.O (Human Rights Youth Organisation) της Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο  Aix-Marseille της Γαλλίας (ESPE).

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του «Οδηγού Καλωσορίσματος» που απευθύνεται στους πρόσφυγες-μαθητές όλων των ηλικιών (νήπια, παιδιά Δημοτικού, ενήλικες 18+)  και σχολικών βαθμίδων. Πρόκειται για δίγλωσσο Οδηγό, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που σχεδίασαν οι εταίροι μας-το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-  και που στην παρούσα φάση μεταφράζεται στα αραβικά.

Τον Οδηγό Καλωσορίσματος μπορείτε να τον δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου: http://www.xenioszeus.kmaked.eu, αλλά και στις ιστοσελίδες των εμπλεκόμενων φορέων:

α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: https://opencourses.auth.gr/courses/ZEUS101/ και

β) του Εργαστηρίου Γλώσσας Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: http://xenioszeus.uowm.gr.

Όλο το παραγόμενο υλικό θα διατίθεται δωρεάν (και ως e- book: https://joom.ag/QU9W, https://joom.ag/4KIW, https://joom.ag/hvIW) σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να τον χρησιμοποιήσουν ως υλικό για τη μαθησιακή υποστήριξη των προσφύγων μαθητών.

Στην παρούσα  φάση του έργου (Φεβρουάριος- Απρίλιος 2017), ετοιμάζεται, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υλικό – εργαλειοθήκη για τα παιδιά πρόσφυγες και για τους καθηγητές- εκπαιδευτές τους, καθώς και σχετική επιμόρφωση σε καθηγητές – εκπαιδευτές.

Κατά τον μήνα Απρίλιο 2017  ξεκινούν οι επιμορφώσεις των εθελοντών εκπαιδευτικών από τα Πανεπιστήμια επιλέγοντας το  μεικτό μοντέλο επιμόρφωσης (διά ζώσης και εξ αποστάσεως). Ακολουθεί η επιμόρφωση- άτυπη εκπαίδευση των προσφύγων με υλικό και  εργαλειοθήκη δραστηριοτήτων και οδηγιών, αναφορικά με την εμπλοκή τους (των ενηλίκων μεταναστών/ προσφύγων και των παιδιών τους)  με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, την ενίσχυση της δυνατότητας επικοινωνίας μέσω της εκμάθησης της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακής μορφής επικοινωνίας, την ενημέρωσή τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθημερινών συναλλαγών, την επαγγελματική κατάρτιση και την ανάπτυξη του γλωσσικού και ψηφιακού γραμματισμού.

  

Xenios Zeus. Event Delta

  

Xenios Zeus. Event Delta